Κανονισμός λειτουργίας - Πρόταση ομάδας εργασίας

 Οι εκπ/κοί κ.κ. Βασιλειάδου Σοφία, Πιτσίλκα Ελένη, Τσαουσίδου Αγάπη και Φούντου Ευδοξία ,  παρουσίασαν στο Σύλλογο Διδασκόντων το προσχέδιο του κανονισμού την Παρασκευή 29/11/2013



 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

12/ΘΕΣΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ-Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Σχ.έτος 2013-14

 

   Στην προσπάθειά της μια σχολική κοινότητα να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειάζεται ένα σύνολο κανόνων, ένα σχολικό κανονισμό.

 

   Οι κανόνες αυτοί είναι απαραίτητοι για να δημιουργήσουν το κατάλληλο παιδαγωγικό και διδακτικό κλίμα που θα οδηγεί σε συνθήκες συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στα μέλη της σχολική κοινότητας. Ένα κλίμα που θα δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για το μαθητή.

 

Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας.

 

Η εσωτερική οργάνωσή του βοηθά στην ομαλότερη ένταξη των παιδιών και αργότερα ενηλίκων στην κοινωνία.

 

Προσεύλευση-Αποχώρηση των μαθητών

 

Η άφιξη των μαθητών γίνεται το πρωί από τις 8:00π.μ. ως τις 8:10 π.μ. Η έγκαιρη προσέλευσή τους βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου.

 

Στο διάστημα που οι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο πριν από το πρώτο κουδούνι πρέπει να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο. Η παραμονή τους μέσα στο κτίριο θα επιτρέπεται μόνο σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

 

Παρακαλούνται οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους στην είσοδο και να αποχωρούν πριν την έναρξη της προσευχής, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου.

 

Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής οι θύρες εισόδου- εξόδου θα παραμένουν κλειστές και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο του σχολείου (2368/Γ2/9-1-2007 Εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ).

 

Η αποχώρηση των μαθητών όλων των τμημάτων γίνεται στις 14:00 μ.μ. Οι μαθητές δε φεύγουν πριν τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), γίνεται με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα, αφού ενημερωθεί γι? αυτό ο δάσκαλος της τάξης και ο διευθυντής.

 

Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι, αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.

 

Όσοι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα του Ολοήμερου Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν (προαιρετικά) την Πρωινή Ζώνη. Η ώρα προσέλευσης για την Π.Ζ. είναι 07.00 π.μ. ως 07.15 π.μ. Ώρα αποχώρησης από το Ολοήμερο Σχολείο είναι 16:15 μ.μ. ή στις 15.30 μ.μ. με υπεύθυνη δήλωση γονέα.

 

Η φοίτηση των μαθητών

 

   Το Σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης κι οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής. Η συμμετοχή των μαθητών θα πρέπει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδο τους.

 

  1. vΗ φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.
  2. vΟι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος. Ιδιαιτέρως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.).
  3. vΗ απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον και εάν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.).
  4. vΣε περίπτωση ασθενείας κατά την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο, μετά από απουσία δύο (2) ημερών, χρειάζεται ιατρική βεβαίωση.
  5. vΣε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως -την ίδια ημέρα- τον εκπαιδευτικό της τάξης και το Διευθυντή του Σχολείου.
  6. vΓια τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και της αθλητικές δραστηριότητες του Σχολείου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας για τους μαθητές των Α', Γ΄ και Ε΄ Τάξεων.

 

Διαλείμματα

 

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν έξω από την τάξη και δεν επιτρέπεται η παραμονή του στις αίθουσες και στους διαδρόμους του Σχολείου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους εκπαιδευτικούς ο χώρος παραμονής των μαθητών.

 

Στο διάλειμμα οι μαθητές ικανοποιούν τις όποιες ανάγκες τους όπως αυτή της διασκέδασης, του φαγητού και της τουαλέτας.

 

Οι μαθητές εάν και εφόσον κατά τη διάρκει α του διαλείμματος αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν να απευθυνθούν στους εκπαιδευτικούς που εφημερεύουν.

 

Ασφάλεια μαθητών

 

  • Σε περίπτωση απουσίας μαθητή είναι καλό να ενημερώνεται έγκαιρα το Σχολείο, όπως επίσης το Σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια του μαθητή σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας. Το τηλέφωνο του Σχολείου (23750 71244) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε, βεβαιωθείτε ότι οι εκπαιδευτικοί των τάξεων έχουν τα  σωστά τηλέφωνά σας.
  • Σύμφωνα με τη με αριθμ, 2368/Γ2/9-1-2007 Εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ «? οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές καθ? όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των παιδιών και αποτρέπεται η αναίτια έξοδός τους από τον προαύλειο χώρο , καθώς και η είσοδος ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με το Σχολείο. Οι γονείς εισέρχονται στο Σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους δασκάλους των τάξεων και μετά από άδεια του Διευθυντή του σχολείου».
  • Κρίνεται απαραίτητο ο εκπαιδευτικός να ενημερώνεται για τυχόν αλλεργίες ή κάποιο άλλο είδους θέμα που άπτεται ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς προέχει η υγεία των μαθητών
  • Γενικότερα, κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του Σχολείου χωρίς να έχει πάρει σχετική άδεια.
  • Σε περίπτωση που το Σχολείο αντιληφθεί σημάδια κακοποίησης μαθητή υποχρεούται, βάσει του νόμου 3860/2010, να καταγγείλει το συμβάν στις εισαγγελικές αρχές και να εξαντλήσει τα περιθώρια που του δίνει ο νόμος

 

Υποχρεώσεις μαθητών

 

1-      Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου.

 

2-     Κατά την διάρκεια της προσευχής οι αλλόθρησκοι μαθητές έχουν το δικαίωμα να μην μετέχουν, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου όσο διαρκεί η προσευχή και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής.

 

3-     Οι μαθητές δεν φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από την λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Εάν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου ενημερώνεται πρώτα ο δάσκαλος της τάξης και ο διευθυντής οι οποίοι ειδοποιούν στη συνέχεια τους κηδεμόνες.

 

4-     Η καθημερινή εργασία, που ανατίθεται για το σπίτι, πρέπει να ετοιμάζεται από τον μαθητή με υπευθυνότητα. Πρέπει να παραδίδει τις εργασίες του στην ώρα τους και τα απαραίτητα υλικά για κάθε μάθημα.

 

5-     Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τους συμμαθητές τους, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να μην τσακώνονται και να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Συμμετέχουν στην διδακτική διαδικασία και σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση. Παρακολουθούν με προσοχή και συμμετέχουν στο μάθημα, ζητάνε τον λόγο για να μιλήσουν και δεν ενοχλούν τους συμμαθητές τους.

 

6-     Δεν επιτρέπεται κάθε μορφής βία (σωματική, λεκτική, κοινωνική, ηλεκτρονική). Οι μαθητές προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. Δεν φωνάζουν, δεν χτυπούν, δεν εκβιάζουν και δεν χρησιμοποιούν άσχημες λέξεις. Αν δεν μπορούν να λύσουν την διαφωνία τους ζητούν τη βοήθεια του δασκάλου.

 

7-     Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προάυλιο. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες και τους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας παραμένουν στον χώρο που ορίζεται από τους δασκάλους. Κανένας για κανέναν λόγο δεν μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.

 

8-     Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος που οι μαθητές θα βγουν έξω για να κινηθούν, να φάνε, να παίξουν και να μιλήσουν με τους φίλους τους. για οποιοδήποτε πρόβλημα απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους. Προσέχουν να μην κάνουν ενέργειες με τις οποίες βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα (τρέξιμο στις σκάλες, τρικλοποδιές, απότομο κλείσιμο της πόρτας κ.α.) Στην τουαλέτα πηγαίνουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και όχι αφού χτυπήσει το κουδούνι για την επιστροφή στις τάξεις.

 

9-     Πρέπει να σέβονται τον σχολικό χώρο και να μην καταστρέφουν την σχολική περιουσία. Φροντίζουν ο χώρος του σχολείου να παραμένει καθαρός.

 

10- Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.

 

11-  Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων με βάση σχετική νομοθεσία του υπουργείου παιδείας δεν επιτρέπεται για τους μαθητές.

 

12- Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τα βιβλία τους. Απαγορεύεται η απαξίωση και ο ευτελισμός αυτών των σημαντικών πνευματικών δημιουργημάτων.

 

13- Οι μαθητές πρέπει να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο του σχολείου, γι? αυτό και δεν πρέπει να αφήνουν τα φώτα χωρίς λόγο ανοιχτά και τις βρύσες να τρέχουν άσκοπα.

 

Εκπαιδευτικοί

 

  • Προσέρχονται στο Σχολείο πριν από την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων τους, εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
  • Συμμετέχουν υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και εκφράζουν ελεύθερα τις παιδαγωγικές απόψεις τους.
  • Συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους γονείς και τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών.
  • Δεν επιτρέπεται να απομακρύνουν τους μαθητές από την τάξη κατά τις ώρες διδασκαλίας χωρίς σημαντικό λόγο. Εάν απομακρύνουν μαθητή από την αίθουσα, ενημερώνουν το Διευθυντή και φροντίζουν στο σημείο αυτό να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.
  • Καταγράφουν μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας τις απουσίες των μαθητών .
  • Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων και είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη της προστασίας των μαθητών στο προαύλιο του Σχολείου.
  • Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή τους. 

 

Γονείς /Κηδεμόνες

 

  1. 1.Οι γονείς/κηδεμόνες εν ώρα λειτουργίας του Σχολείου μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους με την άδεια του Διευθυντή του Σχολείου και εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος και αναγκαίος λόγος.
  2. 2.Παραλαμβάνουν το παιδί τους με τη λήξη των μαθημάτων από τις εξόδους- όχι μέσα από το κτίριο ή την αυλή.
  3. 3.Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Σχολείο.
  4. 4.Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του Σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε τον εκπαιδευτικό της τάξης ή το Διευθυντή οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα
  5. 5.Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τους εκπαιδευτικούς της τάξης σε συγκεκριμένη ημερομηνία κι ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας που ορίζεται από τους εκπαιδευτικούς.

 

 

 

Γενικά

 

?      Το ντύσιμο των μαθητών πρέπει να είναι κόσμιο ανάλογο με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

 

?      Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα αξίας ή επικίνδυνα.

 

?      Απαγορευτική είναι η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων στο χώρο του Σχολείου από τους μαθητές βάσει διάταξης του Υπουργείου Παιδείας .

 

?      Η προστασία του σχολικού κτιρίου, η καθαριότητα των χώρων αυτού και η χαμηλή κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος αφορά όλους μας.

 

?      Ο  σεβασμός  των  μαθητών  προς  τα  βιβλία θεωρείται  δεδομένος  και  για το λόγο αυτό  είναι ανεπίτρεπτη η κακοποίηση, η απαξίωση  και  ο ευτελισμός  αυτών.

 

 

 

 

 

Αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ για να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Σχολική μας Κοινότητα.