Τα καράβια στη ζωή μας

Υπεύθυνη εκπ/κός : Καλλέα Συρίγω 

Στ1 - 2011-12

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η θάλασσα από χιλιάδες χρόνια πριν αποτελούσε κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου και τα καράβια ήταν το μέσο για να τη γνωρίσουν καλύτερα .Αυτά τον βοήθησαν να πάει μακριά , να γνωρίσει ανθρώπους , και πολιτισμούς , να εμπορευτεί μαζί τους και με τα οικονομικά οφέλη να ανεβάσει την ποιότητα ζωής του .

Με τα καράβια λοιπόν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε το α΄τετράμηνο της φετινής χρονιάς στην Ευέλικτη Ζώνη γιατί το χωριό μας ( το Παλιό και το Νέο ) είναι δίπλα στη θάλασσα και η ιστορία του είναι δεμένη με αυτή .

Την αφορμή για την ενασχόληση με πλοία μάς την έδωσε η α΄ενότητα στο μάθημα της Γλώσσας << Ταξίδια , τόποι , μεταφορικά μέσα >>

Σκοπός της εργασίας μας ήταν τα ψάξουμε και να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για τα καράβια σε όλες τις ιστορικές περιόδους , για τα καράβια στην Παλιά Πατρίδα , για τα καράβια στο Ν.Μαρμαρά , για τα καράβια στην τέχνη ( μουσική , ζωγραφική ), για τη ναυπήγηση ενός καραβιού , για την τεχνολογία ενός καραβιού , και για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα καράβια .

Για να επεξεργαστούμε το θέμα μάς βοήθησαν τα βιβλία , το διαδίκτυο, οι συνεντεύξεις από ανθρώπους ???..

Χωριστήκαμε σε ομάδες ,συνεργαστήκαμε και με την υποστήριξη της δασκάλας μας καταφέραμε να μάθουμε αρκετά πράγματα . Η εργασία μας πλαισιώθηκε και από κατασκευές καραβιών με λαμαρίνα , χαλκό και ξύλο , από εργασίες πάνω σε ακουαρέλα με μολύβι , χρώματα και κόλλα αλλά και διάφορα κολλάζ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την κ.Παναγιωταρέλλη Ευστρατία , τον κ.Χρήστο Λογοτριβή , τον κ. Ακη Δράμαλη , τον κ. Καμπάνη Αθανάσιο και την κ. Άννα Δίσκου , που μας βοήθησαν στην εργασία μας .

Οι μαθητές της ΣΤ1 Δημοτικού Σχολείου Ν.Μαρμαρά

Βαλαχής Δημήτρης ,Γκίκα Μαρία,Δεληθανάση Μαριάνθη, Ζάρας Ασίμης,Καντιλάρι Μαρίνι, Καρνόπουλος Ευστάθιος,Λάκκας Γιώργος, Λειβαδιώτης Γιώργος,Μαρτζιβάνος Δημήτριος, Ματσούκα Αμυγδαλιά,Μερσίνη Ελένη ,Μινασίδης Ηλίας,Νικολέας Χρήστος, Ντελιοπούλου Θεοφανή,Ντισάνη Εσμεράλντα ,Οικονόμου Στέφανος,Σαουλέα Γκάμπριελ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΙΩΝ

Α΄μέρος << Κωπήλατα πλοία >>

Μια Παρασκευή στα τέλη του Σεπτέμβρη μαζευτήκαμε στην αίθουσα των υπολογιστών .Χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και καθίσαμε μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές . Με την καθοδήγηση της δασκάλας μαςεπισκεφτήκαμε την γνωστή ιστοσελίδα,wikipedia ,αναζητήσαμε τη λέξη <<πλοίο >> και αρχίσαμε να διαβάζουμε την παράγραφο με την ιστορία του πλοίου .

Σ΄αυτή την ενότητα μάθαμε πότε εμφανίστηκε το πρώτο πλοίο , ποια ήταν τα πρώτα πλοία που κατασκεύασε ο άνθρωπος , με ποιο μέσο κινούνταν, διαβάσαμε για τα πλοία των Αχαιών στην Ομηρική εποχή , για την Αργώ, για τα καράβια που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες για να κατακτήσουν νέα εδάφη και να δημιουργήσουν αποικίες , για την Αθηναϊκή τριήρη , και για τα πλοία των Βυζαντινών, τους δρόμωνες .18

Μετά την ανάγνωση του κειμένου η δασκάλα έδωσε σε κάθε ομάδα ένα φύλλο εργασίας και η κάθε ομάδα άρχισε να το συμπληρώνει .Όταν τελειώσαμε διάβασε η κάθε ομάδα τμήματα της εργασίας

1 Φ.Ε. : Ιστορική εξέλιξη των πλοίων -κωπήλατα

Επισκεφτόμαστε την ιστοσελίδα WIKIPEDIA ?πλοίο ?ιστορία , διαβάζουμε και απαντούμε

Συμπληρώνω τα κενά:

Τα πρώτα πλοία κατασκευάστηκαν γύρω στο ??????. Τέτοια πλοία ήταν οι ?????? ????????? και οι ???????. Η κίνηση τους γινόταν με τα ρ???????της θ???????? ή με κ ??????. Τα πλοία με π???????.θα εμφανιστούν το 4.000πΧ. στη Μ???????????.. Με τα πλοία αυτά μπορούσαν να μεταφέρουν α????????? Μέχρι το ???????..π.Χ οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών ( νησιά ???????.) να επικοινωνούν με α?????????? . Αυτό μαρτυρεί και ο Ο????????.., που στα έπη του αναφέρεται ο στόλος των Α??????????

Απάντησε σύντομα:

α) Σε ποιο μυθικό καράβι φαίνεται ότι η ανθρώπινη δύναμη είναι αναγκαία για την

κίνηση του;  Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του ;??????????????????????????????????????????????????????????????.

β) Πότε έχουμε σίγουρα πλοία που μπορούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο ;

??????????????????????.

γ)Τι καταφέρνουν οι Έλληνες με τέτοια πλοία εκείνη την εποχή ;

????????????????????????????????????????????????????????????????????

??????????????????????????????????????????????????????????????.

δ) Αυτή τη εποχή τι άλλου είδους πλοίων κατασκευάζουν οι Έλληνες ;

???????????????????????????????????????????????????????????????????

ε) Το 500 π.Χ. η αρχαία ναυσιπλοΐα φτάνει στο αποκορύφωμά της .Πώς και γιατί ;

????????????????????????????????????????????????????????????????????

???????????????????????..

Επέλεξε σωστά.

Α) Η γαλέρα ήταν πλοίο

Των αρχαίων Ελλήνων

των Βυζαντινών

των Ρωμαίων

Β) Ο δρόμων ήταν πλοίο

Εμπορικό

Πολεμικό

Αναψυχής

Γ) Στα χρόνια της τουρκοκρατίας

Συνεχίζεται η κατασκευή δρομώνων

Έχουμε ανάπτυξη της ναυπηγικής τέχνης

Κατασκευάζονται μικρά εμπορικά πλοία

Στο τέλος της ώρας ο καθένας μας ανέλαβε να παρουσιάσει την επόμενη φορά κάτι σχετικό με το Θέμα .Άλλοι έγραψαν για την Αργώ , για την τριήρη, για τους Βυζαντινούς δρόμωνες και άλλοι να σχεδιάσουν γνωστά κωπήλατα σκάφη της ιστορικής εποχής που μελετήσαμε .

ΑΡΓΩ (από τη Θεοφανή Ντελιοπούλου)

Η Αργώ περιγράφεται ως το γρηγορότερο και το πιο στέρεο σκάφος της εποχής της.Επιπλέον ήταν εξαιρετικά ελαφρύ σκάφος , ώστε να παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς του στη στεριά από το πλήρωμά του .Κάποιες πληροφορίες προσδιορίζουν το μήκος της σε 50 ή 60 μέτρα. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Τίφυς .Αναφέρεται επίσης ότι η Θεά Αθηνά τοποθέτησε στην πλώρη του πλοίου ένα κλαδί από τη Δωδωναία δρυ .Αυτό είχε μαντικές ιδιοτητες , μιλούσε με ανθρώπινη λαλιά και προειδοποιούσε τους Αργοναύτες για ενδοχόμενους κινδύνους .Η χωρητικότητα του πλοίου αποτελεί ένα σημείο στο οποίο παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων διηγήσεων .Κάποιες πηγές αναφέρουν θέσεις ,άλλες για πενήντα ( πεντηκοντήρης ) και άλλες για λιγότερες

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΟΜΩΝΑΣ (από το Δημήτρη Βαλαχή )

Ο βυζαντινός Δρόμωνας είναι ένας βασικός τύπος του πολεμικού ναυτικού στο Βυζάντιο.Θεωρείται η εξέλιξη της Αθηναικής τριήρους .Όπως και η τριήρης , έτσι και ο δρόμωνας ήταν ελαφριάς, κατασκευής ανθεκτικός και έφερε αναλόγως του τύπου του ,μια ή δυο σειρές κουπιών .Έφερε επίσης ένα ή περισσότερα τριγωνικά πανιά ( λατίνια )ή τετράγωνα ανάλογα με τον τύποτου. Η επιφάνεια των πανιών ήταν μεγαλύτερη από αυτής της τριήρους με αποτέλεσμα να κινείται γρηγορότερα .

ΤΡΙΗΡΗΣ (από Γιώργο Λάκκα)

Οι τριήρεις είχαν τρεις σειρές κωπηλατών .Κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά όπως λέει η παράδοση από τους Κορινθίους και χρησιμοποιήθηκαν λίγοκαιρό πριν από τους Περσικούς πολέμους .Οι Αθηναϊκές τριήρεις είχαν 36 μέτρα και δύναμη κωπηλατών από διακόσιους άντρες .

Την επόμενη φορά , αφού οι συμμαθητές μας παρουσίασαν τις εργασίες του κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα στο αποκορύφωμα της ναυπηγικής τέχνης στηνΑρχαία Ελλάδα ?την τριήρη Στην ιστοσελίδα (mythologia.8m.com ) αναζητήσαμε πληροφορίεςγια αυτή και συμπληρώσαμε την μεσοστοιχίδα .

Τ_ _ _ _ _ _ _ _

Ρ _ _ _ _ _ _ _

Ι _ _ _ _ _ _

Η _ _ _ _ _ _

Ρ _ _ _ _ _ _

Η _ _ _ _ _

Σ_ _ _ _ _

1.Ανέπτυσσε μεγάλη ?????????.. 15 χιλ. την ώρα

2.Εκεί υπήρχαν διπλά κουπιά που χρησίμευαν για τιμόνι

3.Με το έμβολό της βύθιζε τα ???????. πλοία

4.Αυτοί έφτιαξαν πρώτοι τριήρεις .

5.Αυτό το πλοίο το κινούσαν με τη δύναμη των χεριών τους 170 ??????????..

6.Η τριήρης ήταν πολεμικό , και μερικές φορές εμπορικό ????.

Μετά παρακολουθήσαμε ένα VIDEOμε θέμα τη ναυμαχία της Σαλαμίνας Συζητήσαμε για το συμμαχικό στόλο των Ελλήνων και την τακτική που ακολούθησε ο Θεμιστοκλής .Τη νύχτα πριν από τη ναυμαχία ο Ξέρξης αποβίβασε πολλούς Πέρσες στην Ψυτάλλεια και ανέπτυξε το στόλο του δυτικά για να αποκλείσει το στενό και από τα δύο μέρη .Το Ελληνικό στράτευμα είχε παραταχθεί στη Σαλαμίνα και οι Πέρσες στα παράλια της Αττικής .Το πρωί ο Περσικός στόλος παρατάχθηκε απέναντι των Ελλήνων και επιτέθηκε .Δεν ήταν όμως καλά οργανωμένοι και έτσι παρά την αριθμητική υπεροχή τους άρχισαν γρήγορα να υποχωρούν .Ο στόλος των Αθηναίων με αρχηγό το Θεμιστοκλή κυνήγησε το δεξιό μέρος των Περσών .Ο στόλος των Περσών διαλύεται και οι ίδιοι που δε γνώριζαν κολύμπι εξοντώθηκαν στην Ψυτάλλεια .

Στη συνέχεια με τις ομάδες μας πήγαμε στην ιστοσελίδα www naftoyopos.grκαι στο θέμα; Εικονοκινητική ταινία "Δίολκος για 1500 χρόνια παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή ταινία .Παρακολουθήσαμετην πορεία ενός εμπορικού πλοίου του 4 αι π.Χ που ξεκίνησε από τις στήλες του Ηρακλέους με προορισμό την Κύπρο με ενδιάμεσο σταθμό την ξακουστή Κόρινθο . Αυτό το καράβι μπήκε στον Κορινθιακό ,ξεφόρτωσε στο λιμάνι ,σύρθηκε δια ξηράς κατά μήκος της ξηράς πάνω στο λεγόμενο δίολκο ,πέρασε στο Σαρωνικό ,ξαναφόρτωσε και έφυγε για την Κύπρο .

Κατα τη διάρκεια της ταινίας θαυμάσαμε το έξυπνο και εφευρετικό μυαλό των Αρχαίων Ελλήνων ,που σκέφτηκε την κατασκευή αυτού του στεριανού δρόμου που από πάνω του για 1500 χρόνια πέρασαν πολλά εμπορικά και πολεμικά πλοία .

Β΄ΜΕΡΟΣ : ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ ΠΛΟΙΑ

Αφού ολοκληρώσαμε την κατηγορία των κωπήλατων σκαφών , αρχίσαμε να εξετάζουμε τα σκάφη που διαδέχτηκαν αυτά , τα ιστιοφόρα .Με τη βοήθεια των υπολογιστών , επισκεφτήκαμε τη WIKIPEDIA και στην αναζήτηση γράψαμε πλοίο . Στην παράγραφο <<κατηγορίες πλοίων >> ψάξαμε για τα είδη σκαφών με κριτήριο το μέσο προώθησης . Εκεί βρήκαμε τα  ιστιοφόρα .

Διαβάσαμε ότι το πανί σαν μέσο κίνησης των καραβιών συνυπήρχε με το κουπί ,αλλά η εξέλιξη του ιστιοφόρου ήταν πολύ αργή . Ιστία είχαν οι τριήρεις και οι δρόμωνες , αλλά μόνο κατά τον 14 αιμ.Χ. μπόρεσαν να κινηθούν τα ιστιοφόρα με αντίθετο άνεμο . Γύρω στον 15 αι. εμφανίστηκαντα πανιά λατίνια , οι γαλέρες και άλλα πιο αργοκίνητα σκάφη ιστιοφόρα , οι καράκες και οι καραβέλες .Διαβάσαμε ακόμα για τους μεγάλους εξερευνητές και για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου όπου εκεί καθιερώθηκε το ιστιοφόρο σαν το κύριο πολεμικό σκάφος . Μετά χωρίσαμε σε κατηγορίες τα ιστιοφόρα ,ανάλογα με τον αριθμό των καταρτιών τους σε μονόστηλα , σε δίστηλα , σε τρίστηλα και σεπολυκάταρτα .

Μετά την ανάγνωση και την επεξεργασία του κειμένου συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας και αναλάβαμε ο καθένας σαν εργασία ατομική να ζωγραφίσουμε ιστιοφόρα πλοία . Τις ζωγραφιές μας τις εκθέσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας .

2 Φ.Ε. : ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ

Πάμε στην ιστοσελίδα ( wikipedia ) , στην αναζήτηση γραφουμε πλοίο ,πάμε κατηγορίες σκαφών?με κριτήριο το μέσο προώθησης, διαβάζω και απαντώ.

1.Πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα πανιά ;

????????????????????..

2.Ποια ήταν τα πρώτα ιστιοφόρα ;

???????????????????????????

3.Από ποιους αρχικά χρησιμοποιήθηκαν τα ιστιοφόρα ;

??????????????????????????????????.28

4.Ποια ναυμαχία σήμανε το τέλος των κωπήλατων πολεμικών πλοίων και την κυ-

ριαρχία των ιστιοφόρων;

????????????????????????????????????????..

5.Ποιες εφευρέσεις βοήθησαν στην εξέλιξη των ιστιοφόρων;

?????????????????????????????????????????.

6.Η ονομασία των ιστιοφόρων εξαρτάται από :

α)???????????????????????????..

β)????????????????????????????.

Την επόμενη ώρα της Ευέλικτης την αφιερώσαμε σε διάσημα ιστιοφόραπλοία. Μέσα από την παρουσίαση που ετοίμασε η δασκάλα μας γνωρίσαμε την καραβέλα του Κολόμβου τη <<Σάντα Μαρία >> που ήταν ένα από τα τρία πλοία με τα οποία ξεκίνησε το 1492 το ταξίδι για τη Δύση με σκοπό να φτάσει στις Ινδίες .Μετά το ναυάγιο της Σάντα Μαρία ,η Νίνα η βοηθός καραβέλα , έγινε η ναυαρχίδα του Κολόμβου Το επόμενο ιστιοφόρο που είδαμε ήταν ο<< Άγιος Γαβριήλ>> , το πλοίο με το οποίο ο Βάσκο ντε Γκάμα ξεκίνησε από τη Λισσαβώνα το 1497 για να ανακαλύψει έναν άλλο δρόμο για τις Ινδίες ,περνώντας από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Σειρά είχε το πλοίο Victoria του Μαγγελάνου που είχε την τύχη να κάνει το γύρο του κόσμου Στις 28 Σεπτεμβρίου το Victoria πέρασε από το νοτιότερο άκρο της Αμερικανικής ηπείρου (σήμερα είναι γνωστό ως Πορθμός του Μαγγελάνου), διέσχισε ολόκληρο τον Ειρηνικό ωκεανό και μέσω του Ινδικού ωκεανού επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα στην Ισπανία χωρίς τον Μαγγελάνο, ο οποίος είχε δολοφονηθεί στις 27 Απριλίου του 1521 από ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

Μετά τους τρεις εξερευνητές και τα καράβια τους γνωρίσαμε το το Resolution, που στάλθηκε το1772 με αρχηγό της αποστολής τον πλοίαρχο James Cook για να ανακαλύψει αν υπάρχει κάποια ήπειρος στις θάλασσες του Νότου.Ταξίδεψε σε όλες τις θάλασσες που εκτείνονται κάτω από την Αφρική, την Αυστραλία,τη Νότιο Αμερική και την Ανταρκτική, περνώντας δυο φορές τον Νότιο Πολικό Κύκλο και φτάνοντας στο νοτιότερο σημείο που είχε ποτέ βρεθεί άνθρωπος μέχρι τότε.

Η παρουσίαση συνεχίστηκε με άλλα ιστορικά πλοία όπως με την ιστορική ναυαρχίδα του ναύαρχου Νέλσον , το Bounty, το CUTTY SARK ( Το τελευταίο γρήγορο εμπορικό ιστιοφόρο) και το Το Great Eastern που ήταν από τελευταία ιστιοφόρα ,δίνοντας τη σειρά του στα ατμόπλοια . Ιστορική ναυαρχίδα του ναύαρχου Νέλσον << Bounty>> << CUTTY SARK>> << Great Eastern >>

Με τα ιστιοφόρα ασχοληθήκαμε και στην ώρα των Εικαστικών . Μια ομάδα έφτιαξε ιστιοφόρα με τη μέθοδο του τυπώματος χρησιμοποιώντας σφραγίδες από πατάτες και μια άλλη ομάδα έκανε ιστιοφόρα με κόλλα και μετα έβαψε τη ζωγραφιά με τέμπερες .

Γ΄ ΜΕΡΟΣ : ΑΤΜΟΠΛΟΙΑ- ΣΥΓΧΡΟΝΑ

Ο Μεγάλος Ανατολικός ( Great Eastern ) που γνωρίσαμε στα ιστιοφόρα ,ίσως ήταν το τελευταίο αυτής της κατηγορίας ,μιας και εκτός από τα πανιά είχε στα πλαϊνά του και τροχούς που κινούνταν με ατμό . Είχε μήκος 210 μ. και είχε έξι κατάρτια και πέντε καπνοδόχους.

Στα τέλη του 19 αι. αρχίζει η εποχή των ατμόπλοιων . Μέσα από μια παρουσίαση που ετοίμασε η δασκάλα μας γνωρίσαμε πολλά ατμόπλοια εκείνης της εποχής. Το πρώτο ατμοκίνητο που κατασκευάστηκε ήταν το Κλερμόντ το 1807. Αυτά τα πλοία σαν το Κλερμόντ η δασκάλα μας είπε ότι τα ονόμασαν τροχήλατα , γιατί στις δυο πλευρές τους είχαν δυο ατμοκίνητους τροχούς , αφού ο έλικας δεν είχε ακόμα ανακαλυφτεί .

Σ΄αυτή την ναυπηγική εξέλιξη συμμετείχαν και οι ΄Έλληνες . Πολλά πλοία τροχήλατα παραγγέλθηκαν ή ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα Αυτά ήταν το πολεμικό <<Καρτερία >> αλλά και άλλα που παραγγέλθηκαν στην Αγγλία: ο "ΟΘΩΝ", η "ΑΜΑΛΙΑ" το "ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ", το "ΑΡΚΑΔΙΟΝ" κ.ά

Σε λίγα χρόνια τα τροχήλωτα πλοία αντικαταστάθηκαν από τα ατμοκίνητα ( με ατμοστρόβιλους ).Στο πρώτο πλοίο που μπήκαν ατμοκινητήρες ήταν το υπερωκεανειο << Μαυριτάνια >>.

Αυτά τα πλοία έφτασαν σε μεγάλη ακμή στα τέλη του 19 αι και στα μέσα του20αι. Τα πλοία αυτά συνδέθηκαν ιστορικά, με τη μετανάστευσης και ονομάστηκαν «μεταναστευτικά ποντοπόρα πλοία». Άλλα γνωστά υπερωκεάνεια εκείνης της εποχής ήταν : Ο άτυχος Τιτανικός που βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι, το ιταλικό Rex και τα γερμανικά "Ευρώπη" και "Βρέμη" . Επίσης τα Βρετανικά Queen Mary και Queen Elizabeth που ήταν γιγαντιαία υπερωκεάνια και το γαλλικό Normandie που έκανε το διάπλου του Ατλαντικού μέσα σε τέσσερις μέρες . Όταν εμφανίστηκαν τα ατμόπλοια έγινε και ο διαχωρισμός ναυπήγησης των πλοίων .Έτσι έχουμε φορτηγά πλοία και επιβατηγά.

ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ

Από τα πιο μοντέρνα φορτηγά πλοία είναι τα κοντέινερ ( εμπορευματοκιβωτιοφόρα ) .Αυτά τα πλοία κουβαλούν μεγάλα κιβώτια με εμπορεύματα τόσο στα αμπάρια τους όσο και στο κατάστρωμα.

Τα δεξαμενόπλοια ή όπως αλλιώς λέγονται << tanker >> μεταφέρουν κυρίως υγρά φορτία σε μικρά λιμάνια ή κουβαλούν μεγάλες ποσότητες σε μεγάλες αποστάσεις .Κουβαλούν πετρέλαιο , φυσικό αέριο ή και νερό .

Μια άλλη κατηγορία φορτηγών πλοίων είναι και τα φορτηγά ψυγεία. Αυτά έχουν μεγάλους χώρους ψύξης για να μπορούν να συντηρηθούν και μεταφερθούν με ασφάλεια ευαίσθητα προϊόντα .

Στο τέλος της παρουσίασης είδαμε διάφορα επιβατηγά πλοία .Αυτά χωρίζονται στα υπερωκεάνια , στα επιβατηγά κλειστών θαλασσών και στα ακτοπλοϊκά που εξυπηρετούν θαλάσσιες συγκοινωνίες .

Μόλις τελείωσε η παρουσίαση συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας με ένα σταυρόλεξο .Ακόμα κάναμε και δυο κολλάζ , ένα με τα διάσημα ιστιοφόρα και ένα με γνωστά ατμοκίνητα αλλά και σύγχρονα πλοία .

1

2

3

4

5

6

7

8

9

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

1. .Αυτά τα φορτηγά πλοία κουβαλούν νερό.

2. Κουβαλάει υγρά φορτία

3. Στη γλώσσα μας λέγεται εμπορευματοκιβώτιο

4. Τα ιστιοφόρα αντικαταστάθηκαν με τα ........

5. Κουβαλάνε επιβάτες

ΚΑΘΕΤΑ

1. Ταξιδεύει στους ωκεανούς

2. Ένα άτυχο υπερωκεάνειο

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ

Με τα ιστιοφόρα πλοία ασχολήθηκε μια ομάδα συμμαθητών μας και στη ώρα των εικαστικών . Έφτιαξαν καράβια πάνω σε χαλκό .

Αφού ολοκληρώσαμε την ιστορική εξέλιξη των πλοίων , αποφασίσαμε πως θα έπρεπε να γνωρίσουμε την τεχνολογία τους.

Ψάχνοντας μέσα στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια και με την καθοδήγηση της δασκάλας μας , μάθαμε ότι το πλοίο αποτελείται από τρία μέρη , την πλώρη ( το μπροστινό μέρος ) , το μέσο ( το μεσαίο μέρος που είναι και το μεγαλύτερο) και τη πρύμνη( το πίσω μέρος του πλοίου ) .

Έχοντας μπροστά μας ένα υποδειγματικό σχέδιο μάθαμε ότι η γραμμή που δείχνει πού γίνεται η επαφή του πλοίου με την επιφάνεια της θάλασσας λέγεται ίσαλος γραμμή. Ακόμα πως όλα τα σημεία του πλοίου που βρίσκονται πάνω από την ίσαλο γραμμή λέγονται έξαλα , ενώ αυτά που βρίσκονταικάτω από την ίσαλο λέγονται ύφαλα .

Στη συνέχεια γνωρίσαμε την καρίνα που είναι ένα μεγάλο δοκάρι που καταλήγει στην μεν πλώρη στο κοράκι στη δε πρύμνη στο ποδόστημα. Πάνω στην καρίνα στήνεται όλος σκελετός του σκάφους . Στο πάνω μέρος βρίσκεται το κατάστρωμα ή αλλιώς κουβέρτα , όπως το λένε οι ναυτικοί συχνά . Παρατηρώντας το σχέδιο διακρίναμε κάποιες κατασκευές πάνω στο κατάστρωμα. Αυτές μάθαμε ότι τις λένε υπερκατασκευές .Το εσωτερικό του πλοίου διαβάσαμε ότι χωρίζεται σε κήτη( αμπάρια )ή σε δεξαμενές .

Αφού κλείσαμε την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια , συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας για να διαπιστώσουμε πόσο καλά θυμόμαστε τα μέρη του πλοίου . Στην άσκηση υπήρχε ο ορισμός κι εμείς γράφαμε το αντίστοιχο μέρος του πλοίου .

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ (τα μέρη του πλοίου )

Το μπροστινό μέρος του πλοίου :???????????.

Το πίσω μέρος του πλοίου : ????????????.

Η γραμμή γύρω γυρω στο πλοίο , εκεί που βρέχεται από τη θάλασσα?????????

Όλα τα μέρη του πλοίου έξω από το νερό : ??????????.

Τα μέρη του πλοίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας???????.

Το κάτω μέρος του πλοίου όπου ενώνεται το αριστερό με το δεξί μέρος του πλοίου :???????????

Η πάνω , πλατιά επιφάνεια του πλοίου : ????????????..

Η κατασκευή στη μέση περίπου του καταστρώματος :??????????..

Τα μέρη στα οποία χωρίζεται το εσωτερικό του καραβιού????????..

ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ

Από μέρες πριν η δασκάλα μας είχε προγραμματίσει μια διδακτική επίσκεψη σε ναυπηγείο της Ν.Ποτείδαιας . Έτσι θα μπορούσαμε από κοντά να δούμε πώς χτίζεται ένα σκάφος και να αναγνωρίσουμε τα μέρη του με τη βοήθεια του καραβομαραγκού .Δυστυχώς όμως κάποιοι λόγοι δεν βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη και τη ναυπήγηση του σκάφους την παρακολουθήσαμε μέσα από μια παρουσίαση που ετοίμασε η δασκάλα μας .

ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΞΥΛΙΝΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Στην αρχή είδαμε πως τοποθετούν την καρίνα και πώς ορίζουν το πλάτος που θα έχει το πλοίο .Μετά πώς οι μάστορες στήνοντας τα ξύλα φτιάχνουν το σκελετό του .Στη δεύτερη και στην τρίτη διαφάνεια διακρίναμε προς σχηματίζεται η πλώρη , το κοράκι και το ποδόστημα .Στη συνέχεια οι μάστορες ντύνουν εξωτερικά το σκελετό με τα μαδέρια . Μετά μπήκαμε στο εσωτερικό του πλοίου και είδαμε πώς σχηματίζεται το αμπάρι , πού τοποθετούν τη μηχανή και πού φτιάχνεται η καμπίνα του καπετάνιου .Στην επόμενες διαφάνειες είδαμε πώς στρώνεται το κατάστρωμα και πώς χτίζεται το μεσόστεγο ( το πιλοτήριο του καπετάνιου, η γέφυρα ) Στη συνέχεια πώς με ένα γερανό μπαίνει το κατάρτι , πώς βάφεται και πώς μπαίνουν τα πανιά .

TA ΚΑΡΝΑΓΙΑ στον Παλιό και στο Ν.Μαρμαρά

Τα καρνάγια ?ναυπηγεία στον Παλιό Μαρμαρά τα λέγανε καιχανάδες. Ο πιο γνωστός σε όλους ναυπηγός στην παλιά Πατρίδα ήταν ο μαστρο -Θύμιος. Ο μαστρο Θύμιος ήταν αρχοντάνθρωπος .Το ναυπηγείο του ήταν μεγάλο,γεμάτο με κομμένες κουκουναριές για να φτιάχνει τις καρίνες και πλατάνια για το ποδόσταμα των ψαροκάικων .Ήταν πολύ καλός μάστορας για σαντάλες, μπουγιαντέδες και κούντελα .Με γοργόνα έμοιαζε η σαντάλα που έφτιαχνε ο μαστροΘύμιος .Πλατιά ήταν η πρύμη της για να χωράει ο γρίπος ,σταθεροί οι πάγκοι για να κάθονται οι κωπηλάτες και καμαρωτή η πλώρη με την γκάγκα να ζεχωρίζει .Πάρα πολλά ήταν τα ψαροκάικα που έχτισε ο μαστρο Θύμιος . Στο Ν.Μαρμαρά ναυπηγοί ήταν ο << μαστρο ?Θόδωρος >> που η καταγωγή του ήταν από τη Θάσο .Αργότερα ναυπηγοί έγιναν οκ. Νίκος Ζέππος και ο κ. Κολοβός Στρατής .

ΚΟΛΟΒΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Γεννήθηκε το 1947 στο Νέο Μαρμαρά όπου και μεγάλωσε . Στα 18 του πήγε στη Χαλκίδα να μάθει τη ναυπηγική τέχνη . Μάθαινε και δούλευε δύο χρόνια εκεί . Μετά , ήρθε στο Ν.Μαρμαρά και εργαζόταν με έναν άλλο ναυπηγό το Μαστρο-Θόδωρο . Μετά από μερικά χρόνια , πήγε στη Νικήτη . Εκεί έφτιαχνε και συντηρούσε σκάφη . Συνήθως έφτιαχνε βάρκες 8 μέτρων .Το μεγαλύτερο ήταν αυτό του κυρίου Χατζηγεωργίου Μανώλη περίπου 13 μέτρα . Έπαιρνε παραγγελίες κι έστελνε σκάφη στη Χαλκίδα , στο Βόλο αλλά και στο χωριό . Τα σκάφη τα έφτιαχνε με ξύλα πεύκου (χαλέπιο) . Ξεκινούσε με την καρίνα , έπειτα έβαζε τα ποδοστάματα ?μπροστά και πίσω- . Μετά έβαζε τα στραβά τα ξύλα και στη συνέχεια έφτιαχνε την κουβέρτα .Ακολουθούσε το πέτσωμα του καραβιού . Το κάρφωνε , το καλαφάτιζε , το στόκαρε και το ?βαφε . Τα ξύλα ,τα περνούσε με μίνιο , το οποίο το έφτιαχνε μόνος του . Τα χαμηλά (βρεχάμενα ) τα περνούσε με φαρμάκι για να μην πιάνει βρωμιά στη θάλασσα . Όταν τελείωνε το σκάφος , έφτιαχνε και το σπυράγιο , για να μπορούν να κάθονταιμέσα . Προτού ρίξουν το σκάφος στη θάλασσα ,πήγαινε ο παπάς κι έκανε αγιασμό. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους , κερνούσε τον κόσμο .Μετά από κάποιο καιρό μέσα στη θάλασσα , έβγαζαν το σκάφος στο καρνάγιο. Το έβαζαν πάνω σε δύο κορμούς που τους έλεγαν βάζα και το τραβούσαν έξω με μια μηχανή. Το έτριβαν με το γυαλόχαρτο , το ?καιγαν με το φλόγιστρο , το καθάριζαν, το έπλεναν και το ξανάβαφαν . Αν ήταν παλιό , το κάρφωναν ξανά .Τα σκάφη τα ?βαφαν με μπλε και άσπρο (τοχρώμα της θάλασσας) και με κόκκινες ή κίτρινες γραμμές διακριτικά . Έβαζαν ελληνικές σημαίες και έδιναν ονόματα , όπως ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ή του καραβοκύρη .( Τις πληροφορίες μας τις έδωσε η κ. Βιργινία?σύζυγος του κ. Στρατή )

 

Στο καρνάγιο

Ζωγραφιά από την

Άμυ Ματσούκα

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΡΑΒΕΣ

Τα καράβια αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής των Μαρμαρινών . Όλη η ζωή τους ήταν δεμένη με τη θάλασσα και τα καράβια . Οι μεγάλοι συντηρούσαν την οικογένεια από τη θάλασσα και οι μικροί διασκέδαζαν φτιάχνοντας καράβες με λαμαρίνες .Αυτό το παιχνίδι τώρα πια δεν υπάρχει . Μέχρι τώρα το ακούγαμε από τα στόματα των παππούδων και των πατεράδων . Σταθήκαμε όμως τυχεροί γιατί μπορέσαμε όμως να δούμε τη ναυπήγηση μιας <<καράβας >> από τα χέρια του κ. Χρήστου Λογοτριβή . Την Παρασκευή 2-12-2011 ήρθε στην τάξη μας ο κ. Χρήστος με όλα τα υλικά και τα εργαλεία του και ξεκίνησε το χτίσιμο του καραβιού. Πήρε έναν μεγάλο τενεκέ από τυρί και τον άνοιξε με ένα σκεπάρνι .Μετά δίπλωσε τη λαμαρίνα και της έδωσε το σχήμα ενός σκαριού. Την καρίνα του καραβιού στην πλώρη και στην πρύμη τη χτύπησε αρκετά για να κλείσει καλά και να μην παίρνει νερά . Μετά στερέωσε με καρφιά και κόλλα μπροστά και πίσω δυο τριγωνικά ξύλα . Από ένα μακρόστενο σανίδι έκοψε ένα κομμάτι ίσο με το πλάτος του σκάφους και το έβαλε σαν πάγκο στο κέντρο. Στη μέση αυτού του ξύλινου πάγκου άνοιξε μια τρύπα και εκεί στερέωσε το κεντρικό άλμπουρο ?κατάρτι . Στη συνέχεια άρχισε τα τοποθετεί τα ξάρτια ?τα σχοινιά. Στο τέλος έβαλε την τιμονιέ ρα στη πρύμη και το καράβι ήταν έτοιμο . Μας είπε μάλιστα πως θα μπορούσαμε να το ρίξουμε στη θάλασσα και να παίξουμε και μεις όπως έπαιζαν κι αυτοί μικροί τη δεκαετία του ? 70 . Φεύγοντας ευχαριστήσαμε πολύ τον κ. Χρήστο. Τις επόμενες μέρες αρχίσαμε το βάψιμο .

ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΣΚΑΡΙΑ

Στα μέσα του Δεκέμβρη καλέσαμε στο σχολείο, στην ώρα της Ευέλικτης ζώνης ,την κ. Ευστρατία Παναγιωταρέλη να μας μιλήσει για τα σκάφη στον Παλιό Μαρμαρά . Πάντα πρόθυμη η κ. Τούλα δέχτηκε την πρόσκλησή μας και μας είπε πάρα πολλά !!!

<<??.Τα καΐκια στον Παλιό Μαρμαρά λέγονταν σαντάλες .Ήταν το πιο διαδεδομένο σκαρί που το χρησιμοποιούσαν στην ψαρική . Η σαντάλα ήταν το μεγαλύτερο σκάφος ενός τακιμιού δηλ. ενός συγκροτήματος .Το δεύτερο , λίγο μικρότερο , ήταν ο μπο(υ)γιαντές .Ένα συγκρότημα γρίπου περιελάμβανε ακόμα κι ένα κούντελο και μια βάρκα .Τις σαντάλεςτις χτίζανε (κατασκεύαζαν) στους καιχανάδες ,τα σημερινά ναυπηγεία . Καιχανάδες όμως εννοούσαν και τους χώρους όπου φυλάσσονταν τα σκαριά από τις καιρικές συνθήκες .Τις σαντάλες τις κατασκεύαζαν με ξύλα που έπαιρναν από δέντρα του νησιού (πλατάνια και κουκουναριές ).Η πλώρη και η πρύμνη ήταν κυρτές και έμοιαζε η σαντάλα με μια αγκαλιά με σηκωμένα χέρια. Η πλώρη κατέληγε στη γκάγκα ( στο ράμφος ?ελληνικά ) .Εκεί σκάλιζαν οι καραβομαραγκοί υπομονετικά την εικόνα του Αγίου Γεωργίου ή του Αγιου Νικολάου .Τα σκαλίσματα αυτά ήταν βαμμένα σε χρυσαφιά χρώματα.Το μέρος για να στέκονται οι ψαράδες και να ακουμπούν το δίχτυ λεγόταν κουβέρτα . Υπήρχε μια στην πλώρη και μια στην πρύμνη. Στην πρύμνη η κουβέρτα ήταν πιο πλατια για να βάζουν το γρίπο .Η μπροστινή μικρότερη ίσα ισα για να χωράν όρθιοι 2-3 ψαράδες . Κάτω από την μπροστινή κουβέρτα υπήρχε μια αποθηκούλα για να βάζουν τα εργαλεία τους ( προύβα ) .Στο πίσω μέρος μια άλλη που λεγόταν κουμπάνια .Κάθε σαντάλα είχε 5 ή 7 ζευγάρια κουπιών .Κάθε ζευγάρι λεγόταν τσιφτού. Γι΄αυτό έχουμε την εφτατσιφτού σαντάλα με δεκατέσσερα κουπιά .Οι ψαράδες κάθονταν σε σανίδια (εφτά) για να τραβήξουν το κουπί.Τα σανίδια αυτά ονομάζονταν πάγκοι . Σε κάθε πάγκο κάθονταν δυο κωπηλάτες. Κάτω από κάθε πάγκο υπήρχε ένα ξύλο ( πασαμάκι ) ,όπου ακουμπούσε το πόδι του ο ψαράς καθώς κωπηλατούσε .Αυτό ήταν ένα στήριγμα για να μη πέσει στον μπροστινό του .Στην πρώτη σειρά καθόταν αυτοί που δίνανε το ρυθμό . Εκτός από τους δεκατέσσερις κωπηλάτες υπήρχε και ένας ψαράς που κρατούσε την μπάλα που ήταν ένα μεγάλο κουπί ,που είχε το ρόλο του τιμονιού . Μ΄αυτό ο μπάλατζης έστριβε την σαντάλα ,ενώ οι υπόλοιποι σταματούσαν το κωπηλάτισμα . Κάθε κουπί είχε μήκος 5,5 μ.ετρα και βάρος 30 κιλά .Για αν στερεωθεί το κουπί υπήρχε στην κουπαστή της σαντάλας ένα στρογγυλό ξύλο που λεγόταν σκαρμός . Υπήρχε και ένα σκοινί στο σκαρμό (τρυπωτήρα ) για να μη φεύγει το κουπί . Στην πλώρη υπήρχε άλλοτε μια αλυσίδα που σχημάτιζε ημικύκλιο και άλλοτε μια σχοινένια σκάλα για να πατούν οι ψαράδες και να ανεβαίνουν στο καΐκι . Η αλυσίδα αυτή λεγόταν θαλασσομάχος ή πασαδούρος Πολλές φορές ο σκαρμός λάσκαρε και γι΄αυτό είχανε ένα ξύλινο σφυρί που το λέγανε τρακατρούκα που μ΄αυτό χτυπούσαν το σκαρμό για να στερεωθεί καλά και να μη φύγει . Υπήρχε επίσης και ένας γάντζος δεμένος με σκοινί (πεσκαντούρο) που τον χρησιμοποιούσαν για να σηκώσουν την άγκυρα . Τα χρώματαμε τα οποία έβαφαν τις σαντάλες ήταν έντονα και φανταχτερά. Στα πλαϊνά της σαντάλας υπήρχαν τα σειρήτια που λέγανε ζωνάρια . Στην γκάγκα της μεγάλης σαντάλας σκαλίζανε τον Άι Γιώργη , ενώ στις μικρότερες σαντάνες λουλούδια ή καμιά γοργόνα .

Γνωστές θαλασσινές οικογένειες του Μαρμαρά

Η οικογένεια Παντελή ήταν μια από τις πιο παλιές θαλασσινές οικογένειες του Μαρμαρά καπετάνιοι, καραβοκύρηδες και εφοπλιστές .Ο Βασιλάκης Παντελής είχε άλλα τέσσερα αδέρφια τον Αλέξανδρο , το Στράτο ,το Δημήτρη και τον Ζαννή .Είχαν δικά τους πολλά τρικάταρτα ιστιοφόρα καράβια .Στην Κωνσταντινούπολη είχαν δικό τους μέρος για να δένουν τα καράβια τους, σε μια άλλη περιοχή της πόλης είχαν τα γραφεία τους και κοντά στο Φανάρι τα σπίτια τους . Το 1908 οι Παντελήδες αντικατέστησαν τα μεγάλα ιστιοφόρα με ατμόπλοια και μετέφεραντην έδρα τους στον Πειραιά .Ο στόλος των αδερφών Παντελή αποτελούνταν από 15 καράβια που ταξίδευαν παντού . Το 1918 ο Βασίλειος Παντελής πρόσφερε 10.000 αγγλικές λίρες στην επιτροπή του αλύτρωτου Ελληνισμού Ακόμα οι αδερφοί Παντελή ιδρύσανε στο Μαρμαρά τα καλλιμάρμαρα Παντελίδεια Παρθεναγωγεία στα οποία εκπαιδεύονταν τα κορίτσια του Μαρμαρά .

Ο Νικόλαος Κυριακίδης ήταν μια ξεχωριστή μορφή όχι μόνο για τους Μαρμαρινούς ,αλλά και για το Ελληνικό Έθνος .Εκτός από τα πλοία που είχε στο Μαρμαρά , στην Κωνσταντινούπολη , στον Πειραιά , στη Βάρνα και στο Λονδίνο βοήθησε και τον Ελευθέριο Βενιζέλο με ένα δάνειο 70.000λιρών .Το 1910 ίδρυσε τα περίφημα Κυριακίδεια Εκπαιδευτήρια ,σχολείο στο οποίο φοιτούσαν τα αγόρια του Μαρμαρά .Ακόμα έδωσε και πολλά χρήματα στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες του Μαρμαρά .Συνέδραμε οικονομικά για να γίνει το Αμερικάνικο κολλέγιο Αθηνών, πήγε στην Αμερική και ξεσήκωσε όλους τους Έλληνες για να αποκρούσουν τους Γερμανούς για να μη γίνει η Μικρασιατική Καταστροφή . Πέθανε στον Πειραιά από ανακοπή καρδιάς . Το έργο του συνέχισαν τα παιδιά του .

Ο Νικόλαος Ευσταθιάδης ήταν κι αυτός μια μεγάλη μορφή , που πρόσφερε πολλά στο Έθνος .

Στο τέλος της ώρας , μ΄αυτά που μάθαμε προσπαθήσαμε να λύσουμε το παρακάτω κρυπτόλεξο .

Α Σ Δ Ε Φ Τ Α Τ Σ Ι Φ Λ Ο Υ Φ Γ Η Ξ Κ Τ Ε Χ Ν Β Γ Ω Β Ω Ψ Χ Δ Φ Γ Η Ξ Κ Π Ο Λ Ρ

Π Α Γ Κ Ο Σ Ο Ι Θ Υ Τ Ρ Ε Π Α Σ Μ Δ Μ Υ Ρ Μ Μ Ω Σ Α Ν Τ Α Λ Α Κ Λ Α Υ Ζ Π Χ Π Π

Τ Λ Κ Ψ Κ Α Ι Χ Α Ν Α Δ Ε Σ Ι Ο Α Ψ Ε Ω Υ Α Ξ Χ Α Β Φ Ε Ω Κ Λ Μ Π Α Κ Ψ Λ Ω Σ Τ

Κ Τ Γ Ζ Ρ Ν Γ Ρ Β Ξ Ο Η Ο Μ Μ Ν Α Β Κ Η Ο Ζ Φ Α Μ Μ Η Τ Ν Η Π Ν Ι Α Μ Ω Τ Ρ Α Ρ

Υ Η Μ Π Ο Γ Ι Α Ν Τ Ε Σ Θ Κ Ν Χ Ζ Ε Ν Α Ν Σ Ε Σ Σ Κ Ξ Υ Μ Γ Υ Τ Υ Ι Π Ζ Η Τ Τ Θ

Τ Π Ρ Ε Η Α Κ Υ Λ Φ Τ Γ Τ Κ Ρ Α Σ Σ Ο Δ Ε Ο Τ Ρ Ξ Γ Λ Τ Ρ Α Κ Α Τ Ρ Ο Υ Κ Α Υ Κ

Λ Ο Υ Τ Θ Κ Π Θ Κ Δ Ρ Δ Ρ Μ Υ Φ Γ Η Ρ Ξ Ο Ι Π Α Σ Α Δ Ο Υ Ρ Ο Σ Φ Ν Β Υ Θ Ο Ο Λ

Θ Θ Υ Π Ο Ι Ο Ι Ζ Ω Ν Α Ρ Ι Α Ζ Χ Ψ Ω Β 

Στη διάρκεια της εργασίας ζητήσαμε και τη βοήθεια της κ. Τούλας.

ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙΑ του Ν.Μαρμαρά

Αφού μάθαμε τόσα πολλά για τις σαντάλες της Παλιάς Πατρίδας ,είπαμε να γνωρίσουμε και τα αλιευτικά σκάφη του Ν.Μαρμαρά .Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του αλιευτικού συλλόγου κ. Άκη Δράμαλη , ζητήσαμε τη βοήθειά του και αυτός με χαρά δέχτηκε να μας δώσει μια συνέντευξη . Το ραντεβού δόθηκε στην προβλήτα , εκεί που βγαίνει η <<Αγία Παρασκευή >> το σκάφος του .

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πού και πότε κατασκευάστηκε το καράβι σας ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Κατασκευάστηκε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το 1999.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Από τι ξύλο είναι φτιαγμένο , ποιες είναι οι διαστάσεις του και με τι κινείται ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι φτιαγμένο από ξύλο πεύκου και έχει μήκος 8,50 μ. , φάρδος 3,40 μ. και 1,20μ έχει βύθισμα στο νερό .

Κινείται με μια μηχανή πετρελαίου .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι τα μέρη του σκάφους ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα τα σκάφη σαν την Αγία Παρασκευή είναι τα παραδοσιακάξύλινα ψαροκάικα και λέγονται τρεχαντήρια .Το μπροστινό μέρος λέγεται πλώρη και το πίσω λέγεται πρύμνη. Η αριστερή και η δεξιά πλευρά λέγονται μπάντες του καραβιού.Στο εσωτερικό του σκάφους υπάρχει το αμπάρι και το μηχανοστάσιο .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια εξαρτήματα ?εργαλεία υπάρχουν πάνω στο σκάφος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάνω στο σκάφος υπάρχουν κάποια ηλεκτρονικά μηχανήματα, όπως αυτό που βλέπουμε το βυθό ?βυθόμετρο -, ένας ασύρματος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους ψαράδες όταν χρειάζεται ,το ραντάρ για να μη χάνεσαι όταν έχει ομίχλη,υπάρχει και μπροστά η μαγκάνα?βαρούλκο η οποία τραβάει τα δίχτυα από τη θάλασσα . Πάνω στο σκάφος υπάρχουν και τα εργαλεία με τα οποία δουλεύουμε δηλ. τα δίχτυα και τα παραγάδια.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Ποια είναι η καθημερινή φροντίδα του σκάφους ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Αφού τελειώσει το ψάρεμα , καθαρίζουμε το σκάφος για να μη μείνει κανένα ψάρι και μυρίσει . Ακόμα ετοιμάζουμε τα εργαλεία για την επόμενη μέρα .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσο καιρό μένει το σκάφος στη θάλασσα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλο το χρόνο , εκτός από 10-15 μέρες που το βγάζεις έξω για να το συντηρήσεις .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσο μακριά ταξιδεύετε με το καΐκι σας ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Όταν έχει κρύο και ο καιρός δεν είναι καλός ψαρεύουμε εδώ γύρω. Όταν το επιτρέπει ο καιρός ψαρεύουμε στην Κασσάνδρα , στο Πόρτο Κουφό , στη Γερακινή και στις Σποράδες .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Τι άλλα σκάφη εκτός από αλιευτικά υπάρχουν στο χωριό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Υπάρχουν τουριστικά επαγγελματικά που αναλαμβάνουν να κάνουν εκδρομές, αλλά και τουριστικά αναψυχής .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Κινδυνέψατε ποτέ με το καΐκι ;Τι κάνατε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλές φορές.Όταν έχει πολύ φουρτούνα ,γυρνάς το σκάφος πάνω στον καιρό και τραβάς μπροστά .

ΕΡΩΤΗΣΗ :Τι ψαρεύετε συνήθως και ποια εποχή ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ψαρεύουμε όλο το χρόνο όλα τα ψάρια .Μπορεί να ψαρεψουμε σαργούς , τσιπούρες ,σκαθάρια ,μπορεί να ψαρεψουμε μαρίδες , μελάνουρα , γόπες , μπαρμπούνια .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Το επάγγελμα του ψαρά από ποιον το μάθατε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Το έμαθα από τον παππού μου και τον μπαμπά μου.Ήταν όλη η οικογένεια ψαράδες .

ΕΡΩΤΗΣΗ :Βγάζετε το σκάφος έξω για συντήρηση ; Ποιες είναι οι εργασίες συντήρησης ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το βγάζω οπωσδήποτε μια φορά ,αλλά μπορεί και δυο. Στην αρχή όταν το βγάζουμε έξω το πλένουμε με γλυκό νερό .Το πλένουμε με γλυκό και όχι αρμυρό γιατί το γλυκό νερό στεγνώνει πιο εύκολα .Μετά τρίβουμε με πιεστικό τα ύφαλα του σκάφους και στη συνέχεια τα βάφουμε με το φαρμάκι δυο φορές , μια ειδική μπογιά που προστατεύει τα ξύλα από ένα σκουληκάκι που ζει στη θάλασσα και μπορεί να τρυπήσει το ξύλο . Το φαρμάκι κρατάει μόνο ένα χρόνο. Μετά βγάζουμε το σκάφος έξω ,το καθαρίζουμε και ξαναβάφουμε το φαρμάκι .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι η τύχη ενός σκάφους όταν παλιώσει πολύ ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Τα ξύλα του σκάφους έχουν ένα όριο ζωής .Όταν αυτά παλιώσουν πολύ , το αποσύρεις ή το πετάς ( το καταστρέφεις , το καις )

ΕΡΩΤΗΣΗ:Θα λέγατε στους νεότερους να ασχοληθούν με την αλιεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Όχι ιδιαίτερα , γιατί είναι μια δουλειά που δεν πάει καθόλου καλά .Δεν υπάρχει καμιά φύλαξη μες στη θάλασσα , είναι μια δουλειά ζόρικη ,πρέπει να δουλέψεις με το κρύο το χειμώνα , είναι μια δουλειά που έχεις να κάνεις πάντα με τις καιρικές συνθήκες .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Όταν το σκάφος είναι έξω πόσο το επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Όταν έχει πολύ ήλιο ανάμεσα στα ξύλα του δημιουργούνται χαραμάδες , γιατί ο ήλιος τα ξεραίνει .Πρέπει το σκάφος όταν είναι έξω να το περιποιείσαι .

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσο διαφορετικά είναι τα σημερινά σκάφη από τα παλιότερα ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα σύγχρονα σκάφη είναι πιο γρήγορα και το πλαστικό αντικατέστησε το ξύλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Πόσα αλιευτικά σκάφη υπάρχουν στο χωριό ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο χωριό υπάρχουν σκάφη σαν τη Αγία Παρασκευή που λέγονται παράκτιας αλιείας και είναι 36 .Υπάρχουν όμως και σκάφη μέσης αλιείας , τα γρι-γρι και οι μηχανότρατες που είναι 5.

Όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη , χωριστήκαμε σε ομάδες και ο κ. Άκης μας ξενάγησε στο σκάφος του . Είδαμε από κοντά τη μαγκάνα, τα δίχτυα του και ένα μεγάλο ύφασμα στρωμένο πάνω στην κατάστρωμα του καραβιού .Ο κ. Άκης μας εξήγησε ότι αυτό το ύφασμα προστατεύει το σκάφος από τον ήλιο και δεν ανοίγουν τα μαδέρια . Μας πήγε στο μηχανοστάσιο , βάλαμε μπρος τη μηχανή ,και κάποιοι κάθισαν στο τιμόνι .Φεύγοντας τον ευχαριστήσαμε πολύ και μας υποσχέθηκε ότι μια άλλη φορά θα μας κάνει βόλτα με το καίκι του . Μας χάρισε και ένα θαλασιο σφουγγάρι .

Φτάνοντας στο λιμάνι είδαμε πολλά ψαροκάικα δεμένα στις δέστρες . Στην άκρη του λιμανιού ήταν αραγμένο ένα μεγάλο καράβι , το γρι-γρι του κ. Αθανάσιου Καμπάνη . Το αφεντικό ήταν δίπλα σε ένα μικρότερο καΐκι και μπάλωνε τα δίχτυα του . Μέσα στο γρι γρι ήταν ένας εργάτης και έκανε κάτι . Κάποιοι ρώτησαν τι κάνει αυτός εργάτης στο κατάστρωμα . Ο καπετάνιος μας εξήγησε ότι τρίβει με γυαλόχαρτο το στόκο με τον οποίο έκλεισε κάποιες πληγές του σκάφους και ύστερα θα το βάψει . Πάνω στο μεγάλο σκάφος είδαμε κάποιες τεράστιες λάμπες .Γεμάτοι απορία τον ρωτήσαμε τι δουλειά κάνουν αυτές οι λάμπες .Ο κ. Θανάσης μας είπε ότι οι λάμπες είναι τα ρομπότ του καραβιού . Όταν ψαρεύουνε και εντοπίσουν κοπάδι ψαριών , με ένα γάντζο τις κατεβάζουν και τα ψάρια συγκεντρώνονται κοντά στο φως και κατά κάποιο τρόπο αιχμαλωτίζονται . Μας μίλησε ακόμα και για ένα μηχάνημα που λέγεται σόναρ .Αυτό έχει εμβέλεια 300 μ. Ρωτήσαμε και για τις διαστάσεις του πλοίου και μας απάντησε ότι έχει μήκος 27 μ. και φάρδος 7 μ. Μ΄αυτό το σκάφος ταξιδεύει σ΄όλο το Αιγαίο από τη Κω μέχρι την Αλεξανδρούπολη .Μάθαμε ότι είναι φτιαγμένο από μέταλλο και κατασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη στα ναυπηγεία Μακεδονίας και ότι είναι 13 χρονών . Όταν τον ρωτήσαμε αν κινδύνεψε ποτέ στη θάλασσα , μας απάντησε ότι δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα γιατί το σκάφος του είναι σύγχρονο ,έχει αυτόματο πιλότο και όλα τα συστήματα ναυσιπλοΐας και σωστικά εξαρτήματα ( σωσίβια με φωτεινή σήμανση , ένα εργαλείο που αν πέσει στη θάλασσα γίνεται πλωτή βάρκα με τρόφιμα και βιταμίνες ). Στο τέλος ο καπετάνιος μας μίλησε για τα φώτα πορείας του σκάφους , αλλά και για τους μεγάλους γερανούς που υψώνονταν ψηλά . Φεύγοντας τον ευχαριστήσαμε για το χρόνο του και μας είπε ότι θα ήθελε πολύ να έρθει στο σχολείο να μας μιλήσει κι άλλο για την αλιεία . Κι εμείς με χαρά θα τον περιμένουμε !!!!

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Κάνοντας μία έρευνα στο χωριό μας , καταγράψαμε τις ονομασίες καραβιών και καϊκιών , που ανήκουν στο Λεμβολόγιο Νέου Μαρμαρά(Λ.Ν.Μ.) . Κάποια απ' αυτά , αράζουν στο Λιμανάκι , στο Κλαζάκι και στην προβλήτα. Ορισμένα πήραν τ' όνομά τους από θαλασσινά πουλιά , από Αγίους ,από περιοχές κι από ονόματα ανθρώπων .

1)ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ,2)ΘΥΕΛΛΑ ,3)ΚΛΑΖΑΚΗ ,4)ΝΑΤΑΣΑ ,5)ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ,6)ΕΛΕΝΗ ,7)ΙΜΒΡΟΣ ,8)ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ,9)ΑΡΓΩ ,10)ΓΙΩΡΓΟΣ ,11)ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ,12)ΑΓΓΕΛΙΚΑ ,13)ΙΩΑΝΝΗΣ ,14)ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ,15)ΝΙΚΟΣ ,16)ΣΟΦΙΑ-ΜΑΡΙΑ ,17)ΝΙΚΗ ,18)ΜΑΡΙΑ ,19)ΧΡΗΣΤΟΣ ,20)ΜΑΡΙΑ ,21)ΟΛΥΜΠΙΑ ,22)DISCOVERY ,23)ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ,24)ΣΠΥΡΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ,25)ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ-ΜΑΡΙΑ ,26)ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ ,27)ΓΙΑΝΝΗΣ-ΣΑΚΗΣ ΑΓΙΟΣΡΑΦΑΗΛ ,28)ΦΩΤΕΙΝΗ ,29)ΒΙΡΝΑ ,30)ΣΤΕΦΑΝΟΣ ,31)ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ,32)ΔΕΣΠΩ ,33)ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ,34)ΓΛΑΡΟΣ ,35)ΤΑΣΟΥΛΑ ,36)ΔΕΣΠΟΙΝΑ ,37)ΑΝΝΑ ,38)ΟΝΕΙΡΟ ,39)ΣΤΡΑΤΟΣ ,40)ΜΑΡΙΑ

Η σύνδεση του θέματος << Τα καράβια >> με τη ζωγραφική ήταν μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα .

Αρχικά η δασκάλα μας μας έκανε μια παρουσίαση σε << power point>> με πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων και ξένων ζωγράφων . Θαυμάσαμε μια βάρκα με πανί του Ν.Λύτρα , μικρές βάρκες στην ανατολή του ήλιου του Κλοντ Μονέ , το ιστιοφόρο του Κ.Παρθένη στην Καλαμάτα ,ένα ψαροκάικο στη Ύδρα του Μ.Οικονόμου, πολλά ιστιοφόρα σε ταραγμένη θάλασσα του Saintes Mariesde La Mer, το μεγάλο ιστιοφόρο σε θαλασσοταραχή του Ι.Αλταμούρα , το ιστιοφόρο ?ατμόπλοιο και ένα καράβι τη νύχτα του Κ.Βολονάκη , το Καράβι του Οδυσσέα του Γ. Γαίτη , και Πλοία στο λιμάνι του Γ.Σταύρου . Για κάθε ένα έργο κάναμε και τα σχόλια μας:

Tι ήθελε να αποτυπώσει ο ζωγράφος , αν μας άρεσαν τα χρώματα ποια συναισθήματα μας δημιούργησαν. Στη συνέχεια αναζητήσαμε μέσα από τη wikipedia το μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Βολονάκη .Μπήκαμε στην ηλεκτρονική πινακοθήκη και γνωρίσα με πολλούς πίνακες του ζωγράφου που είχαν σαν θέμα του τα καράβια . Μερικοί συμμαθητές μας ασχολήθηκαν περισσότερο με το ζωγράφο και ανάμεσα στους τόσους πίνακες διάλεξαν δυο και έγραψαν την άποψή τους για αυτούς . Κάποιο μάλιστα έφτιαξαν και ένα αντίγραφο του πίνακα .

Στην Ελένη άρεσε οι πίνακες << Παραλία του Βόλου >> και << Η Νύχτα >>. Στον πρώτο πίνακα ο ζωγράφος έχει ζωγραφίσει μια ονειρεμένη ακτή του Βόλου με πολλά καράβια μέσα κι έξω από τη θάλασσα απογευματινές ώρες ,με ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα και δυο ψαράδες στην παραλία .Στο δεύτερο πίνακα διέκρινε η Ελένη ένα λιμάνι και τέσσερα καράβια και στην απέναντι πλευρά σπίτια και μια γραμμή τρένου .

Στον Ηλία άρεσε ο πίνακας που παρίστανε ένα καράβι κάτω από το φως του φεγγαριού και ένας άλλος με ένα ψαροκάικο στο ηλιοβασίλεμα . Τους επέλεξε ο Ηλίας γιατί του άρεσαν τα τοπία , τα χρώματα και γιατί έδιναν την αίσθηση της ηρεμίας .Ένας άλλος λόγος ήταν ότι του αρέσει η θάλασσα το βράδυ .

 Στο Γιώργο άρεσαν οι Πίνακες <<Bottle of Lissa>> γιατί έχει ωραία χρώματα και ο πίνακας << Αργώ >> γιατί φαίνεται η αντανάκλαση του πλοίου στη θάλασσα και γιατί και αυτός έχει πολύ έντονα χρώματα .

 Στη Μαριάνθη άρεσε ένα ιστιοφόρο σε μια μεγάλη τρικυμία .Η πλώρη του σκίζει τα κύματα και τα πανιά του είναι φουσκωμένα από το δυνατό άνεμο . Κατά την άποψή της ο ζωγράφος δείχνει μάσα από αυτό τον πίνακα τη δυναμική του .Η δεύτερη επιλογή της Μαριάμθης ήταν πάλι ένα ιστιοφόρο ,αυτή τη φορά πιο μικρό με δυο πανιά ?ένα μεγάλο κι ένα μικρό . Η θάλασσα σ΄αυτόν τον πίνακα είναι αρκετά ήρεμη , όμως ένα μικρό αεράκι φαίνεται να φυσάει . Ο ουρανός είναι καθαρός χωρίς σύννεφα . Της άρεσε η φωτεινότητά και τα χρώματα που είναι απαλά και βγάζουν μια ηρεμία . Της άρεσε ακόμα γιατί μοιάζει με αληθινό .

Η Φανή μέσα από τους πολλούς που της άρεσαν διάλεξε τον << River >> και <<boat ride down the river >> .Στον πρώτο πίνακα ο ζωγράφος έχει ζωγραφίσει μια βάρκα σε ναι ήρεμη λίμνη και μια κοπέλα μέσα σ΄αυτήν .Στον απέναντι βράχο ο ζωγράφος έχει βάλει και δυο ανθρώπους να περπατούν . Στον δεύτερο πίνακα μια βάρκα πλέει στα νερά μιας λίμνης με τρεις ανθρώπους να κάθονται μέσα και να συζητούν ,ενώ ένας νεαρός τραβάει κουπί . Στο βάθος διακρίνεται ένα εκκλησάκι , κάποια σπίτια και πιο πίσω αχνοφαίνονται βουνά .

Ο Χρήστος διάλεξε τον πίνακα , όπου απεικονίζονται πλοία ,δεμένα στο λιμάνι και οικογένειες που περπατούν ή στέκονται και βλέπουν τα καράβια.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ από μαθητές

Γιώργος

Ηλίας

Μαριάνθη

Η ενότητα καράβια ?ζωγραφική έκλεισε με κάτι πολύ ξεχωριστό .Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου προσκαλέσαμε στην τάξη μας τη ζωγράφο Κ.Άννα Δίσκου για να μας μάθει πώς να σχεδιάζουμε με φωτοσκίαση και προοπτική μια βάρκα.

Είχαμε από πριν στήσει τα καβαλέτα του σχολείου ,είχαμε όλοι μας μπλοκ ακουαρέλας και δυο μολύβια ένα μαλακό κι ένα σκληρό . Κάποιοι συμμαθητές μας δίσταζαν , γιατί υποστήριζαν ότι δεν έχουν ταλέντο στη ζωγραφική .Στη συνέχεια αποδείχτηκε πόσο άδικο είχαν .

Η κ. Άννα αφού μας συστήθηκε , ζήτησε και από μας να συστηθούμε και μετά μας χάρισε από μια γόμα . Ύστερα μας εξήγησε πώς πρέπει να πιάνουμε το μολύβι και σιγά σιγά , βήμα βήμα μας έδειξε πώς να σχεδιάσουμε τη βάρκα

Ξεκινήσαμε με ένα <<οκτώ >> και μετά από δυο ώρες δημιουργήσαμε κι εμείς τη δική μας βάρκα. Ήταν απίστευτο !!! Ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτό που φτιάξαμε . Προς το τέλος είχαμε τέτοια άνεση που αρχίσαμε και το τραγούδι . Τραγούδια με καράβια γέμισαν την αίθουσα μας . Η κ. Άννα συνεχώς μας έλεγε μπράβο !!

Στο τέλος την ευχαριστήσαμε πάρα πολύ .Φεύγοντας μας χάρισε ένα δικό της σχέδιο .

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Η ενότητα ΚΑΡΑΒΙΑ -ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ έκλεισε με μια ομαδική εργασία . Χωριστήκαμε σε ομάδες και έχοντας σαν υλικά , ξύλο , χαλκό , αλουμίνιο και σύρμα φτιάξαμε καράβια . Αυτά τα εκθέσαμε σε μια γωνιά του σχολείου μας .

ΚΑΡΑΒΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

Τα καράβια ήταν και είναι πηγή έμπνευσης για τους ποιητές . Στα πλαίσια αυτής της ενότητας της εργασίας μας , κάναμε ένα αφιέρωμα στο ποίη μα του Οδυσσέα Ελύτη <<ΤΡΕΛΟΒΑΠΟΡΟ >>.

Πρώτα διαβάσαμε προσεκτικά το ποίημα . Μετά προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε στους στίχους του ποιητή και να το κατανοήσουμε . Ήταν δύσκολο στην αρχή . Κάποιο στίχοι μας φάνηκαν πολύ παράξενοι . Είναι δυνατόν ένα καράβι να βγαίνει από τα βουνά ; Να φουντάρει στις κουκουναριές ; Να είναι από μαύρη πέτρα κι από όνειρο ; Να φορτώνει φρέσκο αέρα ; Να ξεφορτώνει βάσανα και αναστεναγμούς ; Με τη βοήθεια της δασκάλας μας βρήκαμε κάποια άκρη στους στίχους του ποιητή που είναι γεμάτοι μεταφορές . Είναι ένα ποίημα Αλληγορικό , μας εξήγησε .

Αφού επεξεργαστήκαμε νοηματικά το ποίημα , το ακούσαμε και μελοποιημένο σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου , από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο . Στο τέλος γράψαμε λίγα λόγια για το συμβολικό αυτό ποίημα .

Το << ΤΡΕΛΟΒΑΠΟΡΟ >> του Οδυσσέα Ελύτη είναι αισιόδοξο και γεμάτο νέες ιδέες . Το πλήρωμά του είναι αθώο και απονήρευτο .Κουβαλάει πολλά βάσανα και ταξιδεύει πολλά χρόνια .Έχει καταφέρει όμως να ξεπεράσει όλες τις αναποδιές , παρόλο που έχει αλλάξει πολλούς καπετάνιους ?αρχηγούς. Αυτό το καράβι είναι η Ελλάδα που τα έχει καταφέρει χάρη στον Ύψιστο που μας ταξιδεύει στην ιστορία και έχουμε διατηρήσει μέχρι τις μέρες μας τον πολιτισμό αυτής της χώρας που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ .

                                                                                                               Δημήτρης

Το βαπόρι του Ελύτη μας μιλάει για την Ελλάδα ,που έχει αρχηγούς έξυπνους και πολυμήχανους . Την Ελλαδα που παρόλο που πέρασε πολλά βάσανα , δεν τα παράτησε γιατί την προστατεύει ο Θεός και η πνευματική ανάπτυξή της .

                                                                                                               Στέφανος

Το τρελοβάπορο είναι η Ελλάδα που είναι ένας τόπος γεμάτος βουνά με πολλά πεύκα , που έχει πολλά βάσανα μα τα αντιμετωπίζει με αισιοδοξία ,που το πλήρωμα του είναι αθώο αλλά οι ναύτες πολυμήχανοι . Το πλοίο του Ελύτη δε βούλιαξε ποτέ γιατί έχει για προστάτη το Θεό και το πνεύμα των Ελλήνων .

                                                                                                               Γιώργος

Το τρελοβάπορο που αναφέρει ο ποιητής είναι η Ελλάδα .Αυτό το βαπόρι είναι στολισμένο και βγαίνει από ένα μέρος που έχει βουνά γεμάτα κουκουναριές και αρχίζει τις στροφές . Είναι ένα καράβι γεμάτο νέες ιδέες . Είναι αισιόδοξο παρόλα τα βάσανα του . Το πλήρωμά του, δηλαδή ο λαός , είναι αθώος ,αλλά και πολυμήχανος .Αυτό το βαπόρι έχει αλλάξει πολλούς κυβερνήτες .Τις αναποδιές δεν τις λογάριασε , ούτε τις φοβήθηκε γιατί αυτό που κρατάει δυνατό αυτό το καράβι και το πλήρωμά του έιναι η πίστη του στο Θεό και ο πολιτισμός του .

                                                                                                                Φανή

Το καράβι ο Οδυσσέας Ελύτης το παρουσιάζει με πολλά προβλήματα ,αλλά έχει επιβάτες που είναι αισιόδοξοι .Μας αναφέρει ο ποιητής ότι αρκετές φορές παραλίγο να <<βουλιάξουμε >> αλλά τα καταφέραμε κι ας αλλάξαμε πολλούς καπετάνιους-πρωθυπουργούς .Το καράβι αυτό σαλπάρει,αλλά και αράζει σε μέρη ορεινά γεμάτα κουκουναριές , είναι γεμάτο φρέσκιες ιδέες και τα κατάφερε στην ιστορία γιατί είχε σύμμαχο τον Ήλιο τον Ηλιάτορα , δηλ. το Θεό από τη μια και τον πολιτισμό από την άλλη .

                                                                                                                  Ελένη

Η Ελλάδα είναι τόπος ορεινός γεμάτος πεύκα . Οι πολίτες της είναι πολυμήχανοι . Έχει πολλές καινούριες ιδέες ,αλλά κουβαλάει και πολλά βάσανα .Όσα βάσανα όμως κι αν είχε δεν βούλιαξε και τα αντιμετώπισε με αισιοδοξία γιατί είχε βοηθό τον πολιτισμό και τον Θεό .

                                                                                                              Μαριάνθη

Το τρελοβάπορο είναι η Ελλάδα ,που έχει πολλά βουνά φορτωμένα κουκουναριές . Εχει περάσει από πολλά βάσανα αλλά ο λαός ?πλήρωμα του , είναι πολυμήχανος και το βοήθησε να μη βουλιάξει .Σ΄αυτό το βοήθησε ο πολιτισμός του .

                                                                                                              Χρήστος

Το τρελοβάπορο είναι η Ελλάδα που έχει καινούριες ιδέες , είναι αισιόδοξο και στα δύσκολα τα κατάφερε μια χαρά ,κι ας άλλαξε πολλούς κυβερνήτες .

                                                                                                                Γιώργος

Το βαπόρι αυτό είναι όλη η Ελλάδα .Είναι βγαλμένο από τα βουνά και τις κουκουναριές . Είναι γεμάτο καινούριες ιδέες και είναι πολύ αισιόδοξο .Το πλήρωμα του είναι πολύ έξυπνο και αγνό . Όμως είναι γεμάτο βάσανα . Τα κατάφέρε όμως στο τέλος και δε βούλιαξε γιατί είχε προστάτη το Θεό και τον πολιτισμό του .

                                                                                                                   Άμυ

ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ?ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

Μόλις τελειώσαμε την ανάλυση του ποιήματος συζητήσαμε για την αλληγορία του ποιήματος . Ο ποιητής σ΄όλο το ποίημα του χρησιμοποιεί συμβολισμούς . Πάνω στην κουβέντα κάποιος συμμαθητής μας είπε ότι κάτι τέτοιο γίνεται και με τις παροιμίες του λαού .

Ανοίξαμε βιβλία , ρωτήσαμε τους μεγαλύτερους , καταφύγαμε στον υπολογιστή και συγκεντρώσαμε πολλές παροιμίεςπου μιλάνε για καράβια .

Εδώ καράβια χάνονται , βαρκούλες αρμενίζουν.

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται .

Το αμπέλι θέλει αμπελουργό και το καράβι ναύτες .

Μικρή τρύπα βουλιάζει μεγάλο καράβι

Μεγάλο καράβι , μεγάλες φουρτούνες , μικρό καράβι μικρές φουρτούνες .

Είναι καπετάνιος του γλυκού νερού .

Πολλά καράβια έρχονται , πολλά λιμάνια μένουν .

Τι ωφελεί ο καλός καραβοκύρης σαν δεν έχει καλούς ναύτες ;

Το απελπισμένο καράβι ,σε καλό λιμάνι αράζει .

Το παλιό καράβι κάνει νερά

Φτωχός καπετάνιος πλούσιο ταξίδι δεν κάνει .

Αργοκίνητο καράβι ,κάθε χρόνο ένα καράβι

Στα ρηχά δεν πλέει το καράβι

Πολλά καράβια στο γιαλό , δίχως καραβοκύρη .

 

Κλείσαμε την ενότητα αυτή με παράγωγες λέξεις . Από τη λέξη << ναυς >> και από τη λέξη καράβι σχηματίσαμε καινούριες λέξεις .

ΝΑΥΣ ΚΑΡΑΒΙ

Ναύτης , ναυτιλία , ναυτικός Καραβόσκοινο , καραβοστάσι Ναυτίλος , ναυτολογία , Καραβοφάναρο ,καραβίσιος Ναυτομεσίτης , ναυτοσύνη Καραβοκύρης , καραβόπανο Ναύαρχος ,ναυαρχίδα Καραβομαραγκός, καραβόσκαλο Ναυμαχία , ναύσταθμος ,ναυσιπλοΐα

ΚΑΡΑΒΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

Κλείσαμε την εργασία μας με μουσική . Ακούσαμε , μάθαμε , τραγουδήσαμε και χορέψαμε τραγούδια που μιλούσαν για καράβια , ναυτικούς και θαλασσινά ταξίδια .

Ο ΣΤΡΑΤΗΣ

Tα νιάτα του έφαγε ο Στρατής

στα ναυπηγεία ολημερίς

φτιάχνει τα πιο γερά σκαριά

να παν οι άλλοι μακριά

να ταξιδέψουνε τη γη

οι τυχεροί, οι τυχεροί

T' απόβραδο στο καπηλειό

με τον Γιωργή τον παραγιό

λένε για χώρες μακρινές

που δεν τις είδανε ποτές

ζηλεύουνε τους ναυτικούς

τους τυχερούς, τους τυχερούς

Όταν πεθάνω, βρε Γιωργή

όταν σαλπάρω από τη γη

βάλε στη κάσα μου πανιά

βάλε της άλμπουρα, σκοινιά

πες πως ταξίδεψε κι αυτός

ο τυχερός, ο τυχερός

ΤΖΑΜΑΙΚΑ

Κάθε πρωί ποu κίvαγα vα πάω στη δουλειά

φεύγανε σαv πουλιά τα ψαροκάικα

κάθε πρωί σκαρώvαμε μαζί με το Μηvά

ταξίδια μακριvά ως τη Τζαμάικα

Κι αρμεvίζαμε στα πέλαγα αγάπη μοu παλιά

κι ύστερα το βραδάκι μεθυσμεvάκι στα καπηλειά

σ' έπιvα κοριτσάκι σαv το κρασάκι γοuλιά γοuλιά

Χρόvια στο μεροκάματο κοπίδι και σφυρί

έφτιαξα έvα σκαρί για το χατίρι σοu

σκάλισα στηv πρυμάτσα του γοργόvα θαλασσιά

κι έγιvα μια βραδιά καραβοκύρης σου

Κι αρμεvίζαμε στα πέλαγα αγάπη μοu παλιά

κι ύστερα το βραδάκι μεθυσμεvάκι στα καπηλειά

σ' έπιvα κοριτσάκι σαv το κρασάκι γοuλιά γοuλιά

ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ

Ξεκινάμε, πάμε μακριά

Σ' άλλα μέρη, σ' άγνωστα νερά

Στο μουράγιο μένεις μόνη εσύ

Πάντα ο νους μου θα 'ναι στο νησί

Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει

Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά

Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι

Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»

Γύρω γύρω η θάλασσα γυαλί

Μα η σκέψη μου έμεινε θολή

Λάμπει ο ήλιος τώρα από ψηλά

Στο μυαλό μου έρχονται πολλά

Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει

Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά

Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι

Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»

Πέλαγος θα σκίσω μακρινό

Θάλασσα να βλέπω κι ουρανό

Μα η συντροφιά μου θα 'σαι εσύ

Πάντα ο νους μου θα 'ναι στο νησί

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ

Ένα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο

με κάτι ναύτες τρελούς πειρατές

σηκώνει άγκυρα άγριο χάραμα

υπάρχουν θέσεις, αν θέλεις, κενές

Όταν βραδιάζει, που λες, στο κατάστρωμα

χίλια φωτάκια θ' ανάβουν μικρά

στη συντροφιά μας θα έρχεται ο άνεμος

να μας σφυρίζει τραγούδια παλιά

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε

και τους βαρέθηκα, δεν τους μπορώ

να ξενυχτίσουμε και να μεθύσουμε

να τους ξεχάσουμε όλους εδώ

Ένα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο

λύνει τους κάβους κι ανοίγει πανιά

αφήνει πίσω στραβά και παράλογα

σηκώνει άγκυρα για μακριά

Θα ξημερώνουμε πάνω στη θάλασσα

θα βγαίνει ο ήλιος να κάνει βουτιές

ο παπαγάλος θα λέει "τους ξεφύγαμε"

κι εμείς θα ψάχνουμε γι άλλες στεριές

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε ...

Ένα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο

με κάτι ναύτες τρελούς πειρατές

σηκώνει άγκυρα άγριο χάραμα

υπάρχουν θέσεις, αν θέλεις, κενές

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε...

ΠΑΠΟΡΑΚΙ

Παποράκι του Μπουρνόβα

και καρότσα της στεριάς,

πόσα τάλιρα γυρεύεις

στον Περαία να με πας;

Πόσα τάλιρα γυρεύεις

στον Περαία να με πας,

παποράκι του Μπουρνόβα

και καρότσα της στεριάς;

Κάθε νύχτα στ? όνειρό μου σεργιανάω

Άγιο Νείλο, Κερατσίνι, Κοκκινιά.

Καπετάνιο, χρόνια ξέρεις πως πονάω

μα δεν άνοιξες πανιά.

Καπετάνιο Αρβανίτη

καροτσέρη φουκαρά,

στον Περαία έχω σπίτι

και στο Πέραμα κυρά.

Στον Περαία έχω σπίτι

και στο Πέραμα κυρά,

καπετάνιο Αρβανίτη

καροτσέρη φουκαρά

.

ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ

ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ

<< ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ >>

?

ΚΑΡΑΒΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

Κλείσαμε την εργασία μας με μουσική . Ακούσαμε , μάθαμε , τραγουδήσαμε

και χορέψαμε τραγούδια που μιλούσαν για καράβια , ναυτικούς και θαλασσινά

ταξίδια .

Ο ΣΤΡΑΤΗΣ

Tα νιάτα του έφαγε ο Στρατής

στα ναυπηγεία ολημερίς

φτιάχνει τα πιο γερά σκαριά

να παν οι άλλοι μακριά

να ταξιδέψουνε τη γη

οι τυχεροί, οι τυχεροί

T' απόβραδο στο καπηλειό

με τον Γιωργή τον παραγιό

λένε για χώρες μακρινές

που δεν τις είδανε ποτές

ζηλεύουνε τους ναυτικούς

τους τυχερούς, τους τυχερούς

Όταν πεθάνω, βρε Γιωργή

όταν σαλπάρω από τη γη

βάλε στη κάσα μου πανιά

βάλε της άλμπουρα, σκοινιά

πες πως ταξίδεψε κι αυτός

ο τυχερός, ο τυχερός

ΤΖΑΜΑΙΚΑ

Κάθε πρωί ποu κίvαγα vα πάω στη δουλειά

φεύγανε σαv πουλιά τα ψαροκάικα

κάθε πρωί σκαρώvαμε μαζί με το Μηvά

ταξίδια μακριvά ως τη Τζαμάικα

Κι αρμεvίζαμε στα πέλαγα αγάπη μοu παλιά

κι ύστερα το βραδάκι μεθυσμεvάκι στα καπηλειά

σ' έπιvα κοριτσάκι σαv το κρασάκι γοuλιά γοuλιά

Χρόvια στο μεροκάματο κοπίδι και σφυρί

έφτιαξα έvα σκαρί για το χατίρι σοu

σκάλισα στηv πρυμάτσα του γοργόvα θαλασσιά

κι έγιvα μια βραδιά καραβοκύρης σου

Κι αρμεvίζαμε στα πέλαγα αγάπη μοu παλιά

κι ύστερα το βραδάκι μεθυσμεvάκι στα καπηλειά

σ' έπιvα κοριτσάκι σαv το κρασάκι γοuλιά γοuλιά

ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ

Ξεκινάμε, πάμε μακριά

Σ' άλλα μέρη, σ' άγνωστα νερά

Στο μουράγιο μένεις μόνη εσύ

Πάντα ο νους μου θα 'ναι στο νησί

Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει

Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά

Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι

Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»

Γύρω γύρω η θάλασσα γυαλί

Μα η σκέψη μου έμεινε θολή

Λάμπει ο ήλιος τώρα από ψηλά

Στο μυαλό μου έρχονται πολλά

Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει

Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά

Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι

Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»

Πέλαγος θα σκίσω μακρινό

Θάλασσα να βλέπω κι ουρανό

Μα η συντροφιά μου θα 'σαι εσύ

Πάντα ο νους μου θα 'ναι στο νησί

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ

Ένα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο

με κάτι ναύτες τρελούς πειρατές

σηκώνει άγκυρα άγριο χάραμα

υπάρχουν θέσεις, αν θέλεις, κενές

Όταν βραδιάζει, που λες, στο κατάστρωμα

χίλια φωτάκια θ' ανάβουν μικρά

στη συντροφιά μας θα έρχεται ο άνεμος

να μας σφυρίζει τραγούδια παλιά

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε

και τους βαρέθηκα, δεν τους μπορώ

να ξενυχτίσουμε και να μεθύσουμε

να τους ξεχάσουμε όλους εδώ

Ένα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο

λύνει τους κάβους κι ανοίγει πανιά

αφήνει πίσω στραβά και παράλογα

σηκώνει άγκυρα για μακριά

Θα ξημερώνουμε πάνω στη θάλασσα

θα βγαίνει ο ήλιος να κάνει βουτιές

ο παπαγάλος θα λέει "τους ξεφύγαμε"

κι εμείς θα ψάχνουμε γι άλλες στεριές

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε ...

Ένα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο

με κάτι ναύτες τρελούς πειρατές

σηκώνει άγκυρα άγριο χάραμα

υπάρχουν θέσεις, αν θέλεις, κενές

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε...

ΠΑΠΟΡΑΚΙ

Παποράκι του Μπουρνόβα

και καρότσα της στεριάς,

πόσα τάλιρα γυρεύεις

στον Περαία να με πας;

Πόσα τάλιρα γυρεύεις

στον Περαία να με πας,

παποράκι του Μπουρνόβα

και καρότσα της στεριάς;

Κάθε νύχτα στ? όνειρό μου σεργιανάω

Άγιο Νείλο, Κερατσίνι, Κοκκινιά.

Καπετάνιο, χρόνια ξέρεις πως πονάω

μα δεν άνοιξες πανιά.

Καπετάνιο Αρβανίτη

καροτσέρη φουκαρά,

στον Περαία έχω σπίτι

και στο Πέραμα κυρά.

Στον Περαία έχω σπίτι

και στο Πέραμα κυρά,

καπετάνιο Αρβανίτη

καροτσέρη φουκαρά

.

ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ

<< ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ >>